Miksi energiatodistus jää viime tippaan?

Olen huomannut asiakkaissani, että harmittavan moni tilaa pientaloonsa energiatodistuksen vasta kun talokaupat on jo sovittu. Eli siinä vaiheessa, kun hirveällä kiireellä pitää juosta papereita kasaan muutenkin.  Siinä rytäkässä sitten aletaan väkisin sovittelemaan aikatauluja, etsimään kadonneita rakennuspiirustuksia ja minä saan tehdä hommia yötä myöten viikonloppuisin.13866231_s

Perusinhimillistä käytöstä toisin sanoen. Käyttäytymistä selittävät tekijätkin ovat todennäköisesti niitä tuttuja:

  1. Epämieluisiin asioihin ryhdytään vasta kun on ihan pakko. Sama pätee hammaslääkärissä käyntiin, veroilmoituksen täyttöön ja liikunnan aloittamiseen. Vaikka kuinka järki sanoisi, että lykkäämällä asiat vain pahenevat. Kun on hätä, aspiriinia ostetaan, maksoi mitä maksoi. Vitamiinia ei syödä vaikka ilman saisi, vaikka sillä voisi hätätilanteet välttää.
  2. Epämieluisiksi koetaan muun muassa asiat, jotka ovat jonkun muun sanelemia, uusia, tuntemattomia, vaativat vaivannäköä, maksavat ja koetaan olevan ristiriidassa omien etujen kanssa. Tuntomerkit sopivat hyvin ihmisillä oleviin käsityksiin energiatodistuksista.
  3. Media lietsoo energiatodistuksiin liittyviä negatiivisia käsityksiä. On helpompaa saada huomiota negatiivisilla otsikoilla. Vaikka silloin joutuukin katsomaan totuutta hieman yksipuolisesti, ellei suorastaan sitä vääristelemään.

Tässä muutama vasta-argumentti, joilla voi patistella itseään (tai puolisoaan) liikkeelle:

  1. Ostajaehdokas tietää, että energiatodistus on pakollinen. Hänen kannattaa joka tapauksessa vaatia se ennen kaupantekoa, vaikkei edes olisi siitä kiinnostunut muuten. Muuten hän saattaa joutua itse kustantamaan todistuksen myöhemmin.
  2. Ostajaehdokas on yleens√§ tuntematon ihminen, joka arvioi myyj√§n luotettavuutta l√§hinn√§ pepereitten perusteella. Milt√§ h√§nest√§ kuullostaa ihminen, joka kielt√§ytyy noudattamasta lakia? H√§nen kanssaan pit√§isi tehd√§ el√§m√§n suurin taloudellinen p√§√§t√∂s. Myyj√§ on vastuussa talon kunnosta viel√§ viisi vuotta. Helposti siin√§ ep√§ilyksen kyy luikertelee mieleen: Mit√§h√§n muuta se on laiminly√∂nyt? Onkohan edess√§ pitki√§, kalliita, hermoja ja ihmissuhteita repivi√§ oikeudenk√§yntej√§? Ostointo siin√§ hupenee, ja samalla tonneja talon arvosta…
  3. Tietoisuus talojen energialuokituksesta on lisääntynyt. Ihmiset alkavat oppia sitä lukemaan, kuten jo kodinkoneissa ja valaisimissa on nähty. Talo ilman energiatodistusta loistaa kuin rikkaruoho ruusupenkissä, ja se saa ostajan epäilykset liikkeelle, mikä on myrkkyä ostohaluille.
  4. Energiatodistuksessa olevaa laskennallista energiankulutusta pidet√§√§n kansan suussa huonompana mittarina kuin mitattua, ”todellista” kulutusta. Mutta kuinka todellinen se mitattu kulutus on? Se kertoo suureksi osaksi¬†siit√§, millaisessa k√§yt√∂ss√§ rakennus oli joskus menneisyydess√§ vallinneissa s√§√§oloissa. Joku voi pit√§√§ rakennusta viiden asteen perusl√§mm√∂ll√§ tyhjill√§√§n, toisessa talossa asuu trooppisessa l√§mm√∂ss√§ viihtyv√§ suurperhe, joka k√§y saunassa joka p√§iv√§ ja pit√§√§ seitsem√§√§ pelikonetta p√§√§ll√§ vuorokauden ymp√§ri. Ei olla silloin samalla viivalla, vaikka kuinka ”todellisesti” s√§hk√∂mittaria luetaan. Jos olet paatunut energiantuhlaaja, energiatodistus antaa syntisi anteeksi!
Jaa somessaEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *