Lisätietoa energiatodistuksista

Kuka tarvitsee energiatodistuksen ja milloin?

Lain 50/2013 mukaan energiatodistus pitää näyttää esittelytilanteessa rakennusta, huoneistoa tai niiden hallintaoikeutta myytäessä tai vuokrattaessa. Energiatehokkuutta kuvaava tunnus pitää myös mainita jukisissa myynti-ilmoituksissa.

Energiatodistuksen hankkimisesta on vastuussa rakennuksen omistaja. Rakennuksen haltija on vastuussa, jos rakennuksen kunnossapitovastuu on hänelle määrätty erillisellä sopimuksella tai laissa.

Millaisiin rakennuksiin energiatodistusta vaaditaan?

Energiatodistus vaaditaan, kun rakennuksen sisäilmaston ylläpidossa käytetään energiaa joko lämmitykseen tai jäähdytykseen. Esim kylmille varastoille ei tarvita. Energiatodistusta ei vaadita seuraaville:

  1. pinta-alaltaan enintään 50 neliömetriä (brm2?) suuret rakennukset
  2. loma-asumiseen tarkoitetut rakennukset, joita ei käytetä matkailuelinkeinon harjoittamiseen, siis tavalliset kesämökit.
  3. tilapäiset (käytössä alle 5v. ko. paikalla) ja määräaikaiset rakennukset, esim väistötilana olevat parakit.
  4. teollisuus- ja korjaamorakennukset, uimahallit, jäähallit, varastorakennukset, liikenteen rakennukset sekä rakennukseen liittyvä tai erillinen moottoriajoneuvosuoja (autotalli)
  5. muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettu maatilarakennus, jonka energiankäyttö on vähäinen
  6. suojellut rakennukset, kts. tarkemmin lakiteksti www.finlex.fi
  7. kirkko tai muut uskonnolliset rakennukset, joissa on vain kokoontumis- tai hartaustiloja tai niitä palvelevaan toimintaan liittyviä tiloja
  8. kasvihuonetta, väestönsuojaa tai muuta rakennusta, jonka käyttö tarkoitukseensa vaikeutuisi kohtuuttomasti, jos niihin sovellettaisiin rakennusten energiatehokkuutta koskevia säännöksiä ja määräyksiä
  9. puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset

Siirtymäajat

Erityyppisille rakennuksille on määrätty siirtymäaikoja ennen kuin energiatodistuslakia niihin sovelletaan:

1.7.2014:
Kolme tai useampia huoneistoja käsittävä rivitalo tai asuinrakennusryhmä, liikerakennus ja toimistorakennus

1.7.2015:
Hoitoalan rakennukset, kokoontumisrakennukset, opetusrakennukset

1.7.2017:
Omakotitalot ja paritalot, jotka on loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöön ennen vuotta 1980

Kuka saa laatia energiatodistuksen?

Energiatodistuksen laatijalta vaaditaan erillinen pätevyys. ARA ja FISE pitää virallista rekisteriä pätevöityneistä energiatodistuksen laatijoista. Suaren Oy:n asiantuntija Pasi Hynysellä on voimassaoleva ylemmän tason energiatodistuksen laatijan pätevyys, minkä voit tarkastaa listasta (pdf tiedosto).

Miten valaistuksen lämpö otetaan huomioon energialuokan laskennassa?

Valaistuksessa kehittyvä hukkalämpö huomioidaan lämmitystarpeen laskennassa kuukausittain. Lämmityskaudella valaistuksen lämpökuorma menee kokonaisuudessaan hyötykäyttöön, ja se vähentää lämmitystarvetta. Kesäkaudella, kun lämmitystarvetta ei ole, ei valaistuksen lämpökuorma tule hyödyksi.

Laskennassa oletetaan joko tietty rakennustyyppikohtainen vakiokäyttö valaistukseen käytettävälle sähkölle, tai tehdään erillisselvitys jossa huomioidaan energiatehokkaammat valaistusratkaisut, esimerkiksi valaistuksen tarpeenmukainen ohjaus ja LED-valaisimet.

Jaa somessaEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook